Az Artmobil.hu a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Amennyiben Ön folytatja a böngészést weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattints ide.

 

Termékek Menü

Apple iPhone 11

Apple iPhone 11 Egy jól működő, egyszerűen kezelhető és megbízható telefon csúcssebességgel, és ha idén keveset is újítottak, a változások annál hasznosabbak. A készülék zoomkamera helyett a videózásnál is hasznos ultraszélessel és esti fotós móddal is bővült. Nagyobb a telepméret, és a vezetékmentes töltés mellett ott az USB-PD szabványú gyorstöltés (ehhez külön kell megvásárolni az erre alkalmas töltőt, a csomag ezt nem tartalmazza). Jack átalakítót sem találunk az Apple iPhone 11 dobozában, 3,5 milliméteres port sincs, a csatlakozás pedig maradt az USB 2.0 adatrátánál, Lightning szabványon.

Az iPhone 11-et jó kézbe venni, a gesztusvezérléssel kényelmes kezelni, az újrahasznosítható alumíniumváz és a kétoldali védőüveg összeillesztése kiváló, az IP68-as por és víz elleni védelem pedig 2 méteres mélységig, 30 percre lett levizsgáztatva. A 150,9 x 75,7 x 8,3 milliméteres és 194 grammos telefon évekig tartó használatra lett tervezve, ugyanígy a generációs szoftverfrissítések sem késlekednek. Maradt a 326 ppi-s, mindössze 828 x 1792 pixeles retina kijelző 6,1”-en, ami a HD és a Full HD között van valahol félúton. Ez messze van a QHD-s riválisoktól, viszont a DCI-P3 szabványú kalibráció remek, minden jól látható kint és a panel kellően elsötétül bent. Mindehhez élénk színek és sötét feketék járnak, az iPhone 11 pedig jól igazodik a környezeti fény- és színviszonyokhoz.

Az érintésérzékelés hibátlan, a haptikus visszajelzés pedig hasznos, immáron az egész generáció esetében kiváltva a 3D Touch nyomásérzékelést. Alul juthat a helyére a Lightning - USB-A kábel (a Pro-k esetében az utóbbi USB-C végű).

Beszélgetni egyébként a Lightning csatlakozású EarPods headsettel is lehet, a biometrikus azonosításért pedig a jó és terebélyes TrueDepth kamerarendszer felel. A 12 megapixeles szelfiegység az infrakamerával, a pontprojektorral, a fényvetővel és az iOS 13 újításaival a korábbiaknál is gyorsabban és megbízhatóbban azonosítja a felhasználót, szélesebb szögből felismerve, az emojik mellett pedig több és testreszabhatóbb memoji is rendelkezésre áll. A 4K / 60 FPS-es felvétel is opció az előlapon.

A lencsék némileg kiemelkedő védőeleme ugyanabból az egy darab üveglapból lett kialakítva, amelyik az egész hátoldalt takarja.

Apple A13 Bionic és iOS 13.1

Az iPhone 11 család az Apple A13 Bionic SoC-vel 64 GB-os, ultragyors kezdőtárolóval startolt el, amiből 48 GB áll a felhasználó rendelkezésére. Ez 4K/60-as videókkal ugyan hamar megtelhet, de törölhetők a telefonról az olyan méretes alkalmazások, mint a GarageBand vagy a Keynote. A chip TSMC második generációs, 7 nm-es node-ján készül (az EUV litográfiát használó 7 nm+ helyett valószínűleg a N7P-ről van szó), és hat processzormagot vet be. A két teljesítményorientált (2,66 GHz) 20%-os előrelépést ígér az A12-höz képest, 30%-os takarékossággal, a négy takarékos mag (1,87 GHz) és a négymagos GPU ezt 20/40, a harmadik generációs NPU pedig 20/15%-os mutatókkal hozza le.

A 8,5 milliárd tranzisztort bevető SoC meg is mutatja piacvezető erejét, leginkább 3D-ben előrelépve. Gyors, késedelem nélkül érintéskor és a nulla akadás a felületen, a legméretesebb játék esetében is legfeljebb másodpercekben mérhető töltésidővel, a bővebb RAM-mal ráadásul rengeteg app a gyorsítótárban marad.

Léteznek ugyan gyorsabb animációk a piacon, de az átmenetek mindenesetre kellő mozgékonyságot adnak az iOS felületnek. A biztonsági frissítés nagyon gyorsan kijött így a kezdeti hiányosságokat hatékonyan korrigálta a gyártó, generációs frissítésekben összemérhetetlen az Androiddal szembeni előnye. Nem itt debütált, de éppen annyira hasznos a rendszerszintű sötét mód, vagyis téma, ami nagyon jól áll az LCD panelnek is, és a legtöbb gyári szoftver, illetve menüpont igazodik hozzá, miközben a fejlesztők is egyre-másra vezetik be ezt a lehetőséget.

Az apró ráncfelvarrások mellett olyan változások tűnhetnek fel a rendszerben, mint a gyors WiFi vagy Bluetooth lista elérése a fentről lehúzható vezérlőközpontból. A gesztusirányítás pont olyan hatékony, mint eddig, bekerült a háromujjas gyorsfunkció szövegek és linkek másolására és megosztására. A főoldali ikonrács továbbra sem méretezhető, a widgetgyűjtemény balra viszont kifejezetten hasznos, amely a zárképernyőről éppúgy elérhető, mint min

Mostantól választani lehet, hogy egy alkalmazás megnyitásonként egyszer, a futás ideje alatt mindig vagy soha ne férjen hozzá földrajzi helyzetünkhöz, a Lokátor pedig egybefogja az iPhone megkeresésének és a közösségi helyzetmegosztásnak a funkcióit. Felügyelhető a mobilfüggőség a képernyőidő követésével és korlátok beállításával, akár alkalmazásonként és a családtagok számára. A Parancsok elindításával és a Siri szakértelmével elképesztően sok műveletet tudunk automatizálni, és parancsokat immár harmadik féltől származó alkalmazásokhoz is társítani lehet. Egy sor emberi arccal bővült az emoji és memoji lista, szóval már nem csak állatokat vagy saját magunkat oszthatjuk meg virtuális formában, 3D arcfelismeréssel arcmimikánkat ügyesen követve. Saját avatárunk egyébként szélesebb körben testreszabható, mielőtt az Üzenetekben és más appokban jópofa effektekkel továbbküldjük azokat.

Jelentős az Apple alkalmazásparkja, és hatékonyabb a Fájlok, amely a helyi és a felhőtárhelyek állományai mellett külső tárolót is képes kezelni. Sokrétű az Egészség, az (okos)Otthon, az Emlékeztetők, a Jegyzetek, a Naptár és a Kontaktok tudáslistája, a mérés pedig AR-funkciókkal érhető el. Nem hiányzik a FaceTime, a Mail, az Óra, a Térképek, az Időjárás, a Részvények, a Podcastok, a Wallet Apple Pay mobilfizetéssel, a Könyvek, az Apple Store, az iTunes Store, az iTunes U, a Tippek, a Clips, az iMovie, az irodai csomag (Keynote, Numbers, Pages), a Hangjegyzetek, a Watch, az Iránytű vagy a Számológép. Bekerült a billentyűzetbe az ujjhúzós bevitel (bár ez egyelőre angol nyelvnél működik, a magyarnál nem). Az apró változásokon átesett Safari pedig villámgyors és hatékony böngésző gyors átméretezéssel, olvasómóddal és asztali/mobilnézet váltással.

Meg kell említeni a CarPlay és ARKit 3 támogatást, a széleskörű iCloud felhőszolgáltatást és mentési opciókat, a remek együttműködést az Apple termékek között, a játékhoz pedig bekerült az egér és a konzolos kontrollerek támogatása. Apple Arcade néven elindult a reklámmentes, előfizetéses játékszolgáltatás, az iTunes zene mellett pedig nemsokára az Apple TV+ video streaming is elérhető lesz. Az új iOS további apró változások sorát hozta, és bár a vizuális köntös és a zártság maradt, nagyon jól áll neki a sötét mód, logikája és gördülékenysége meg mit sem változott.

Fotós képességek

Az előlapi, 12 megapixeles TrueDepth kamera amellett, hogy emojikkal és memojikkal szórakoztat, ügyesen mossa, tünteti el és effektezi a hátteret portrémódban. Talán még fontosabb a vloggereknek a 4K / 60 FPS rögzítés némi elektronikus stabilizálással megsegítve. Előlapi videó nem volt még ilyen jó minőségű, ha az autofókusz ki is maradt, és akkor ott van ráadásként 1080p felvétel 120 FPS lassítással.


Amennyiben két kamera van, a második legyen ultraszéles, mert utazás és mászkálás mellett, állóképek és mozgóképek esetében is hasznos. A kameraszoftver egyszerű és megbízható, az ember csak elindítja, kattint és megosztásra kész a minőségi fotó. Van automatikusan bekapcsoló éjjeli mód, extraként ott a panoráma, a time-lapse és a lassított felvétel 1080p-n, 240 FPS-ssel.Ilyesmit a konkurencia nem kínál, viszont akár öt kamerát igen, itt meg két 12 megapixelest találunk – azok viszont kihozzák a maximumot. A LED villanó négytagú és kéttónusú. Az f/1,8 rekeszértékű lencsét és optikai stabilizálást kínáló főegység dual pixel technológiával azonnal fókuszál, éjszaka pedig kézből megtartható, 1-3 (koromsötétben akár 9) másodperces, többelemes rögzítést is felajánl bemozdulás nélkül. A másodkamera nem előre, hanem hátra zoomol, 120 fokos ultraszéles látószöget kínálva (f/2,4), viszont az autofókuszból, a szupermakró képességekből, az optikai stabilizálásból és az éjjeli módból kimaradt. Bekerült a monokróm háttéreffekt és az arc megvilágításának digitális szabályozása.

Nagyon jó az Apple algoritmusa nappal, ami a remek dinamikaátfogáson, a pontos szín- és fénymérésen és a hátterek esetében is kitűnő részletességen láthatunk. Nem deviál fény- és színmérésben, és bár szuperközelképet nem lő, a főkamera makrói részletesek, kellemesen elmosott háttérrel, csak néha jól jön az érintőfókuszos segítség.

Este már komoly a minőségelőny a főkamera javára, amely előszeretettel használja az éjszakai módot. Világosabbak és dinamikusabbak a fotók a normál képekhez viszonyítva, mindenhol jó a részletesség és topon marad a fehéregyensúly. Sokat javult az Apple iPhone 11 minimális fényben.

Videó, multimédiaAz iOS 13-as verzió ügyesebben rendszerez évek, hónapok, napok és minden fotó fülekkel és több új szerkesztési praktikát is felkínál.

Videózásban az iPhone eddig is a kiváló volt, főleg a korrekt sztereó hang bevezetése óta, és csupa részlet, gördülékenység a 4K felvétel 60 FPS-sel most is, bár külön kell indítani a normál és ultraszéles látószögű rögzítést.

A 4K / 30 FPS-val, gond nélkül tudunk váltani az optikák között videózáskor, előre digitálisan zoomolva. Mindehhez remek képstabilizálás jár úgy forgás, mint lépdelés közben. Plusz jó dinamikaátfogás, megbízható fókusz és pontos fehéregyensúly. Este éppúgy a főkameránál az előny, mint fotózáskor, az ultraszéles látószögnél már nagy a zaj. A lejátszás mozgókép és hang esetében is széleskörűen támogatott (AAC‑LC, HE‑AAC, HE‑AAC v2, védett AAC, MP3, lineáris PCM, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital (AC‑3), Dolby Digital Plus (E‑AC‑3), Dolby Atmos és Audible, Audible Enhanced Audio, AAX és AAX+, HEVC, H.264, MP4, Motion JPG, Dolby Vision és a HDR10).

Nem gond a HD és nagydinamikájú lejátszás a Prime Videóval és a Netflixszel, hamarosan pedig indul az Apple saját streaming szolgáltatása TV+ néven, míg az iTunes régi ismerős zenefronton. A LCD panel tökéletes feketéket ugyan nem kínál a videózáshoz, se magas pixelsűrűséget, mégis elég jó a kijelző egy-egy epizód vagy klip megtekintéséhez, remek sztereó hanggal megspékelve.

Igen jó hangerő mellé a mobilok között szokatlanul nagy tér és minden tartományban abszolút vállalható minőség jár. A fülesre áradó hang kitűnő, a hangerővel sincs gond. Az EarPods vállalható minőségű headset, az pedig Lightning csatlakozású.

Adatkommunikáció, üzemidő

Az Apple iPhone 11 nanoSIM-es, ám amelyik szolgáltató az eSIM-et kezeli megoldható a dualSIM használata is. 5G modem még nincs, viszont az összes hazai 4G sáv adott (1000 Mbps, 2x2 MIMO, LAA, VoLTE), a beszélgetési hangminőség pedig kifejezetten jó az erélyes és tiszta hangszóró, illetve a jófajta mikrofonok részéről egyaránt. A WiFi 6 szabványú modem érzékenysége átlagos (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2x2 MIMO, HotSpot, WiFi Calling). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS/GNSS sok műholdas rendszer veszi ki a részét azonnali pozíciószerzéssel és iránytűvel, amelyen a Bluetooth-alapú iBeacon protokoll finomít. A Bluetooth 5.0-s, a Lightning port 2.0-s USB adatátvitelű. Akad háromtengelyes giroszkóp, fény- és gyorsulásmérő, közelségérzékelő, légnyomásmérő, infra (a 3D kamerához), valamint NFC (Apple Pay és tagek). Újdonság az U1 vagy Ultrawide Band chip, amely képes a közelben lévő és kompatibilis eszközök távolságát precízen meghatározni, így AirDroppal például egyszerűen lehet úgy fájlt küldeni, hogy az Apple iPhone 11-gyel rámutat

Az Apple akkumulátorkapacitást sosem közöl, különféle kalkulációk szerint a telep ugyanakkor 2942 mAh-ról, 3110-re mAh-ra nőtt ami apró változás, ám az iOS 13.1 és az Apple A13 ügyesen osztja be az energiát. Háromórás töltéssel lehet feltölteni a  mellékelt 5 wattos adapterrel vagy egy vezetékmentes Qi alátéttel, a 18 wattos adaptert a Pro variánsok kapták meg. A vezetékmentes fordított töltés kimaradt, így az AirPods vagy Watch nem az iPhone-ról tölt mostantól, a készenléti fogyasztás mindenesetre visszafogott. A Pro verzió ugrott igazán előre üzemidőben, ám az alapkészülék eddig is kitartó volt, és most is az.

Forrás: Mobilaréna

blog comments powered by Disqus