Az Artmobil.hu a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Amennyiben Ön folytatja a böngészést weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattints ide.

 

Termékek Menü

Apple iPhone 2020 SE

Apple iPhone 2020 SE

A 4,7 hüvelykes kijelző köré épülő mobil kompakt, 138,4 x 67,3 x 7,3 milliméteres paraméterekkel és 148 grammos tömeggel könnyedén simul bele a kisebb kezekbe is. A felhasználó a készülék dobozában a telefonon kívül USB-A végű Lightning kábelt, vezetékes fülhallgatót és 5W-os töltőt talál.

A megjelenés kapcsán újdonságot a színválaszték jelent: teljesen megszűnt a fehér előlap, minden variáns fekete fronttal vásárolhatunk meg, miközben a hátlap lehet fehér, fekete, vagy piros.

Stabil gombokkal és némítókapcsolóval, csendes, de erős Taptic rezgőmotorral és tökéletesen megmunkált felületekkel találkozunk, mint az elmúlt évek iPhone-jainak bármelyike esetén. A keret szokásosan alumínium, az elő- és a hátlap pedig természetesen üveg, a mindenhol ívelt laposkavics-forma a kedvező méreteken túl is sokat hozzátesz ahhoz, hogy ennyire kényelmes legyen megfogni a készüléket. Az SE (2020) hátlapjára sem jutott már iPhone-felirat, az Apple logo pedig ezen is közéepn található, akárcsak a 11-es szérián.

A 4,7 hüvelykes kijelzőt leginkább alulról és felülről vaskos kávák határolják, előnye: ha a felhasználó ragaszkodik az ujjlenyomat-olvasóhoz és a home gombhoz az iPhone-ján, ez a hagyományos külsejű SE-től megkaphatja. 750 x 1334 pixelhez hagyományos, 16:9-es képarány tartozik, Retina IPS kijelző és a 326 ppi-s képpontsűrűség, kontrasztaránya, fényereje és betekintési szögei a mai napig megállják a helyüket, színhűségéről a True Tone gondoskodik, éjszakai szemkímélő módnak pedig a sárgás Night Shift, illetve az akár automatikusra állítható sötét mód áll rendelkezésre.

Nem változott az előlapi elrendezés sem, a felső kávában hagyományos beszédhangszóró, továbbá fény- és távolságérzékelő szenzorpáros kapott helyet a 7 megapixeles kamerán kívül, az alul lévő, Touch ID-val egybekötött gomb pedig szokásos módon nem egy gomb, hanem egy fix elem, ami a haptikus motor állítható erejű rezgésével szimulál nyomást és kattanó hangot.

Alul középen van a Lightning-csatlakozó, és szintén szokásosan jobb oldalra került a nanoSIM-tálca, ami mellé eSIM kerülhet a kétkártyás használathoz. Az Apple iPhone SE 2020-al IP67-es védettséget kapunk, amivel egy közepes por- és vízállóságot jelent.

Apple A13, iOS 13, szoftverek

Az új iPhone SE tartósságának egyik fő záloga a friss és életképes hardver lehet. 8,5 milliárd tranzisztort vet be a 7 nanométeres (TSMC második generáció) gyártástechnológiával készülő Apple A13 SoC, amihez hatmagos processzor (2 x 2,65 GHz Lightning + 4 x 1,8 GHz Thunder), négymagos Apple GPU és harmadik generációs NPU tartozik. Ez a hardver látja el az iPhone 11-eket, igaz, a memória-oldal itt szűkebb, de 3 GB RAM-mal is kényelmesen működik az SE, és mivel ennek a hardvernek ennél kevesebb pixelt soha nem kellett meghajtania, így igaz az, hogy,  az SE (2020) sebessége lenyűgöző.  Mindenre azonnali a reakció, folyamatos a mozgás a menüben, nincsenek hosszú várakozási idők, és persze mindehhez az iOS-rendszer biztonsági élménye is megnyugtató. Az alapváltozat 64 GB-os, de lehet 128 vagy 256 GB-ost is venni.

Egy iPhone-t azért nagyon jó használni, mert minden magától értetődik benne, különösen igaz ez a home gombos SE-re, ami rendszerkezelés tekintetében gyakorlatilag pontosan ugyanaz, mint az első iPhone volt 13 évvel ezelőtt. Azóta persze megannyi frissítést kapott már az iOS, most épp a 13.4-es verziónál tartunk. A sötét mód az IPS kijelzőnél is nagyon jól használható, az előző főverzióhoz képest megújult a fotós applikáció és a képszerkesztő interfész, bekerült a bejelentkezéseket megkönnyítő Sign in with Apple. A jegyzetek alkalmazáson túl lett, emlékeztetők applikáció is, amiben mindenféle ütemezéssel készíthetünk teendőlistát.

Az előző iPhone-ból való átköltözés már iCloud mentés nélkül, közvetlenül is tud működni, ami jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot, és rendkívül gyorsan végez.. Továbbra sincs hagyományos főmenü, az alkalmazások balra-jobbra lapozható formában, alapértelmezetten 4 x 6-os elrendezésben, vagy igény szerint nagyobb ikonokkal és betűmérettel. Az ujjlenyomat-olvasó gyorsan és pontosan teszi a dolgát.

Az alkalmazásoktól balra helyezkedik el a spotlight keresés, ahol első látásra időjárási információkkal, alkalmazásjavaslatokkal és közelgő naptáreseményekkel találkozunk, de ha valami másra keresnénk, akár a webes előzményeinkből is elő tud húzni egy-egy hasznos információt. Ez az oldal egyébként szerkeszthető, akár külső alkalmazások üzeneteit is elhelyezhetjük itt, tetszőleges sorrendben. A felülről lehúzható értesítési felület főoldala nagyon hasonlít a feloldóképernyőre, felül az időt és a dátumot láthatjuk, alatta az értesítések sorakoznak. Ami eltűnt, az a 3D Touch, tehát ha egy alkalmazással kapcsolatban az egyéb funkciókra vágyunk hagyományos megnyitás helyett, akkor nem erősebben, hanem hosszabban kell érinteni a képernyőt.

A notch-éra előtti, home gombos iPhone-okhoz hasonlóan ennél a mobilnál is alulról jön fel a vezérlőközpont, ahol kapcsolókat, zenevezérlést, hang- és fényerőt állíthatunk, illetve megannyi hasznos gyorsindítót találunk stoppernek, számológépnek, zseblámpának, képernyő-tükrözésnek, ne zavarjanak módnak. A külső tárolókat kezelő Fájlkezelő nagyon kellett már az iOS-be, a többi gyári alkalmazás maradt, a Safari egy kimondottan jó böngésző mobilos szinten, és az egészség alkalmazás sincs funkciókban lemaradva a konkurensek megoldásaitól. Lokátor néven, egy helyen találjuk a közösségi helyzetmegosztást, illetve az elvesztett telefon megkeresését lehetővé tevő opciókat.

A CarPlay használatához nem kell semmiféle külön alkalmazást telepíteni, ha van egy kompatibilis autónk, az Apple Pay egy konfigurálás után villámgyors fizetést tesz lehetővé az ujjlenyomat-olvasós home gomb duplakoppintásos használatával. A virtuális klaviatúra szokásosan nagyon pontos és gyors.

Kamera, multimédia

A különféle videókból kiderült az, amit a közölt specifikáció alapján is biztosra lehetett mondani: hardveresen az Apple iPhone SE egy az egyben megkapta az Apple iPhone 8 kamerarendszerét. A különbség az kizárólag szoftveres eredetű fejlesztésből ered, ilyen például a háttérelmosást és virtuális fényeffektek használatát lehetővé tevő portré mód is.

12 megapixeles, szimpla kameráról beszélhetünk, amihez egy hardveres stabilizálással ellátott, f/1,8-as apertúrájú optika került egy egyszerű vakuval. A kezelőfelület továbbra is az egyszerű, de megbízható vonalat képviseli, néhány alapbeállítás áll csak rendelkezésre, aki DNG-mentésre, illetve mindenféle fotózási paraméter beállítására (ISO, záridő, expozíció korrekció, fehéregyensúly) vágyik, annak valamilyen Pro kameraszoftver kell letöltenie az App Store-ból. A villámgyors videózás érdekében nem kell minden esetben videó módra váltani, fotós módban, az exponálógomb hosszú érintésével is lehet felvételt indítani.

A fókuszálás nagyon gyors, a Smart HDR szépen, automatikusan működik, kisebb méretben akár nyomtatásra is bőven alkalmasak azok a fotók, amiket az Apple iPhone SE készít. A 28 milliméteres (35 mm ekv.) gyújtótávolság jó, univerzálisan használható látószöget ad, de variálni aligha lehet, kizárólag a digitális zoomra számíthatunk szimpla kamerával.

Hagyományos kodekek szerint használhatjuk a 4K videózást 30 vagy 24 fps-sel, illetve a normál Full HD-t 30, 60, 120 vagy 240 képkockával másodpercenként. A hangrögzítés sztereó, és hallhatóan zajszűrt, ám ilyen szempontból nincsenek komoly testreszabási lehetőségek a gyári szoftverrel

A lejátszás videó és audio esetén is széleskörűen támogatott (AAC‑LC, HE‑AAC, HE‑AAC v2, védett AAC, MP3, lineáris PCM, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital (AC‑3), Dolby Digital Plus (E‑AC‑3), Dolby Atmos és Audible, Audible Enhanced Audio, AAX és AAX+, HEVC, H.264, MP4, Motion JPG, Dolby Vision és a HDR10), online szolgáltatások közül nagy felbontásban megy a Prime Video és a Netflix is, és egy ideje már fut az Apple TV+ is, ami a gyártó saját megoldása. A beépített hangszórópár sztereó hangzása jó, az alsó rácsból erősebben jön az adott csatorna, mint a beszédhangszóróként is használt előlapi hangkeltőből.

A gyári EarPods fülhallgató kiváló minőségű, természetesen Lightning csatlakozót hord magán. Ezen kívül Bluetooth-opció van, a friss Apple-fülesek esetén különösen jó együttműködéssel (azonnali párosítás, rendszeren belüli akkumulátor-ellenőrzés és szintjelzés), egyébként pedig hagyományos AAC kodekkel. Jack csatlakozó nincs a mobilon, és átalakító sincs a dobozban, ez utóbbit külön kell megvásárolni.

Adatkommunikáció, akkumulátor

Fizikailag egy darab nano SIM-et behelyezésre van lehetőség, de eSIM-mel képes lehet a kétkártyás használatra is, az összes hazai 4G sáv adott (1000 Mbps, 2x2 MIMO, LAA, VoLTE), és maradva az internetezésnél, a WiFi 6 szabványú modem érzékenysége átlagos (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2x2 MIMO, HotSpot, WiFi Calling, AirDrop). A navigáláshoz a földi antennák és routerek mellett a GPS/GNSS műholdas rendszereken keresztül biztosítja a pozíciószerzést, stabil jellel, és iránytűvel, amin a Bluetooth-alapú iBeacon protokoll finomít.

Alul a Lightning-port kap helyet. A beszélgetési hangminőség kifejezetten jó. Van továbbá beépítve háromtengelyes giroszkóp, fény- és gyorsulásmérő, közelségérzékelő és légnyomásmérő is.

Az Apple iPhone SE 2020, 1821 mAh kapacitású teleppel működik – ami általánosságban egynapnyi használatot fed le, normál használat mellett. Az elméleti, akár 13 órás offline vagy 8 órás online videólejátszás, szintetikus méréseken alapulhat, a gyakorlat bőven 10 óra alatti videónézést mutat még offline is, a mindennapi használatban pedig pont arra elég ez a telep, hogy egy napot kibírjon töltő nélkül - amíg új és nem használjuk túlságosan hardverigényes feladatokra. Az 5W-os vezetékes töltő, ami a dobozban található, lassú töltést tesz csak lehetővé, utólagosan beszerezhető 18W-os adapterrel 0-ról 50%-ra tölthetjük körülbelül fél óra alatt a telefont. Van Qi-töltési lehetőség is.

Az Apple iPhone SE 2020 egy nagyon jó ár-érték arányú készülék, amiben benne van a friss hardver és az időtállóság ígérete, és pontosan annyit nyújt, amennyi a mindennapi használathoz szükséges. Általános felhasználásra nem kell több annál, amit az iPhone SE tud, és a home gombhoz és Touch ID-hez ragaszkodó, iPhone-tulajdonosok is kaptak egy lehetőséget arra, hogy újabb néhány évig használhassák a megszokott felületű készüléket.

Forrás: Mobilaréna