Az Artmobil.hu a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Amennyiben Ön folytatja a böngészést weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattints ide.

 

Termékek Menü

Duál kamerás rendszerek működése

Duál kamerás rendszerek működése A gyártók folyamatosan azon dolgoznak, hogy a mobiltelefonokkal minél jobb képeket tudjanak készíteni a felhasználók. Korábban a gyártók megapixelekben mérték a kamera különbségeket, azonban az elmúlt 1-2 évben már nem. A fejlődés egyik fontos szakasza, hogy megjelentek a duál kamerás eszközök, amelyek jobb képminőséget és érdekes extra funkciókat ígérnek.

Többféle megoldás is létezik a kétkamerás telefonok között, ezek összehasonlításában segít az alábbi áttekintő.

 

Mélységérzékelő szenzor

Ez a legegyszerűbb megoldás a két kamerás rendszerek közül. Itt az elsődleges kamera mellett egy második is található, ami az egyes tárgyak távolságának meghatározásában játszik szerepet. Szemünkhöz hasonlóan itt is különböző perspektívából látja a két kamera az adott tárgyat, így tudja viszonyítani egymáshoz a hátteret és a fotózni kívánt dolgot. Már több gyártó is használja ezt a technológiát.

Monokróm kamera

Ez a fajta megoldás is igen népszerű. Itt a két kamera azonos tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanolyan a lencse, a rekeszérték és a fókuszrendszer. A fő eltérés, hogy a második kamera nincs felszerelve RGB szűrővel, így nem képes színeket rögzíteni, viszont így több fény jut az érzékelőbe, sötétben jobb képek készíthetőek. Fotózáskor mindkét kamera készít egy-egy képet és az eszköz szoftveresen összemossa a kettőt. Az így kapott fénykép kevésbé lesz zajos, valamint részletgazdagabb képet kapunk. A második szenzorral nagyon szép monokróm képek készíthetők.

Széles látószögű kamera

Elsőként tavaly az LG G5-ben mutatkozott be ez a duál kamerás rendszer, ahol a 16 megapixeles főkamera mellet található egy 8 megapixeles extrém széles látószögű érzékelő is. Ennek segítségével a felhasználó sokkal szélesebb területet tud rögzíteni, és egyedi perspektívából készíthet képeket. Folyamatosan fejlesztik, mivel egy kis torzítást tapasztalhatunk az egykamerás rendszerrel szemben. A V30-as készülékébe már sokkal jobb lencse került, ezáltal lényegesen kisebb a torzítás.

Telefotó kamera

Manapság a kettős kamera rendszerek közül talán ez a fajta megoldás a legnépszerűbb. Itt a főkamera mellett egy másodlagos, telefotó lencsével ellátott kamera dolgozik. Ennek a működése pont ellentétes a nagylátószögű duál rendszerekkel, ugyanis itt pont szűk látószögű a második kamera. A telefonok régóta tudnak zoomolni, de eddig csak digitális nagyításra voltak képesek, aminek köszönhetően romlik az elkészített képek minősége. Ezzel a teleobjektíves rendszerrel ma már képesek vagyunk kétszeres optikai zoomot elérni, mert a második kamera gyújtótávolsága kétszerese a főkameráénak, így elérhető a kétszeres közelítés.

Ennek a rendszernek az előnye még, hogy nagyon jó portré fotókat lehet vele készíteni, mivel a hátteret szépen el tudja különíteni a fotózni kívánt személytől.

Amit a gyártóknak ki kell küszöbölni a jövőben, hogy a másodlagos telefotó kamerának a minősége és rekeszértéke is rosszabb, mint a főkameráé, legalábbis a jelenlegi készülékek esetében.

A Samsung Galaxy Note 8 volt az első olyan telefon, ahol sikerült megoldani, hogy ez a másodlagos kamera is kapjon optikai képstabilizátort, ezáltal zoomolás közben kisebb rá az esély, hogy a kézremegés miatt elmosódott legyen a kép.

Forrás: Napidroid
Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus