Az Artmobil.hu a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa.
Amennyiben Ön folytatja a böngészést weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattints ide.

 

Termékek Menü

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite

Fiatalos, divatos és sok olyan dolgot tud, amit az igazán drága telefonok is – ez a Huawei P20 Lite.

A Huawei P20 Lite 5,84”-os FullHD+ felbontású IPS kijelzővel rendelkezik, amelyet 2.5D ívelt üvegborítás fed. 19:9-es képarányú FullView 2.0 kijelző tetején notch, szenzor „sziget”, itt található minden, ami más készülékek esetében a széles felső káván, mint az előlapi kamera (24 megapixeles), hangszóró, vagy éppen a különböző érzékelők.

A kijelző színei jók, a fényerő kissé gyengébb. A készülékben egyelőre nem rejthető el a notch, bár a készülék ezt tudná mint ahogy a P20 Pro és P20 modelleken megtalálható ez a funkció.

A notch ellenére nem kell a kivágást nézni videók, vagy játék esetében, a rendszer intelligensen kezeli ezt, így nincs belógó szenzorsáv a média tartalmakba. Az energiafogyasztás szempontjából hasznos, hogy az 1080×2280 képpontos (FullHD+) kijelzőt le lehet skálázni HD+-ra szükség esetén.

Ezen kívül is van lehetőség még kijelző beállításokra, ilyen a színhőmérséklet állítás, vagy éppen a kék fényt megszűrő Szemvédelem funkció.

A jobb oldali felső, oldalsó élen található a bekapcsoló és hangerőszabályzó gomb. Alul USB-C csatlakozót találunk, de nem hagyta le a Huawei még a 3,5 mm-es jack portot sem, ezen kívül itt található a hangszóró is.

A bal oldalon található a hibrid SIM tálcát. Single SIM-es P20 Lite esetén 1 nano SIM és egy microSD helyezhető be Dual SIM-es készülék esetén kétféleképpen használhatjuk a telefont, vagy két nano SIM-mel, vagy egy SIM-mel és egy microSD-vel. Arra nincs lehetőség, hogy két SIM kártyát és egy microSD-t egyszerre használjunk, szerencsére azonban a beépített 64 GB tárhely így is sok adat fogadására alkalmas.

A hátlapot üveg, a bal felső sarokban függőlegesen helyezkedik el a két kamera, amelynek lencséje egy körbeölelt kis szigetként kiemelkedik.

A 16 megapixeles színes hátlapi kamera, amely 5-tagú lencserendszerrel rendelkezik,  f/2.2-es rekeszértéket biztosít az 1,12 μm méretű pixeleket tartalmazó szenzor számára. A 2 megapixeles másodlagos kamera 3-tagú lencsékkel azért, hogy ez segítse a portré fotózás során a bokéh effektet. Az előlapon a notch-on lévő kamera 24 megapixeles és f/2.0 rekeszértékű lencsét kapott, cserébe viszont a szenzoron elhelyezkedő képpontok kisebbek, csak 1 μm méretűek.

A kamera szoftver a legtöbb Huawei telefonon ugyan olyan, vagy nagyon hasonló, bár az utóbbi időben volt némi változás a felületben. Az alkalmazás tetején van lehetőség elérni a vakut, a szélesrekesz (bokéh), valamint portré módot. Alul az exponáló gombon van a fókusz, tőle balra a galériába juthatunk el, jobbra pedig videó módra válthatunk. A kamera módok között elég széles a repertoár, van Pro fotó és Pro videó, HDR, Time Lapse, éjjeli fotó, panoráma és lehetőség van fényfestéssel is próbálkozni. Az előlapi kamera esetén már kínál a szoftver arcszépítést is.

Sok fény esetében, nappal szép képek készíthetőek, viszont a széles rekesz mód csak egyszerűbb alakzatoknál működik jobban. Az éjszakai fotókban kicsit sok a zaj, állványra téve lehet vele szép képeket fotózni akár kevesebb fény esetén is.

A készülékházban Kirin 659-es SoC a nyolcmagos processzorral és a Mali T830-MP2-es grafikus gyorsítóval azért a legtöbb játék is jól boldogul.

A Huawei P20 Lite 64 GB-os – ebből az első bekapcsolás során nagyjából 52 GB érhető el ténylegesen szabadon, a többit a rendszer foglalja el. A 4 GB RAM-ot viszonylag jól kezeli a rendszer, bekapcsolás után kicsivel több mint a fele szabadon hozzáférhető.

A Huawei P20 Lite Android 8.0-val érkezett és hozzá az EMUI 8.0-val, ráadásul Google biztonsági frissítések tekintetében is frissnek tekinthető. Alapértelmezettként a felhasználói felület lehetőséget biztosít arra, hogy minden alkalmazás a főképernyőkön helyezkedjen el, de ez igény szerint változtatható az Alkalmazáslista nézetben. Itt egy klasszikus applikáció menüben csoportosulnak az ikonok, amíg a főoldalon lehet mappákba csoportosítani alkalmazásokat, addig nincs ilyen lehetőség az Alkalmazáslista menüjében, itt betűrendi sorrendben listázhatók az applikációk.

Számos hasznos, egyben érdekes opciót kínál a P20 Lite-ban az EMUI rendszer. Az időzíthető Ne zavarj mód gyakorlatilag bárkinek jól jön, ennek segítségével például minden este magától megszűnnek az értesítések jelzései és csak a legszükségesebb riasztások jutnak el hozzunk, mint például az ébresztő, vagy a beállított telefonszámok hívásai.

 

Érdekes funkció az Iker alkalmazás, ami leginkább azoknak jön jól, akik valamiért több Facebook felhasználói fiókba lépnének be, vagy párhuzamosan szeretnének két WhatsApp számon chatelni – ilyenkor gyakorlatilag megduplázza az adott alkalmazást és így egymástól elszeparálva elérhető mindkettő a hozzá társított fiókokkal. Ennek a támogatása elég korlátozott, így csak a Facebook, Messenger és WhatsApp-nál használható.

A P20 Lite kapott ujjlenyomat olvasót, mellette pedig már arcfelismeréssel is feloldható. Ez azt jelenti, hogy előbb be kell állítani képernyőzár védelmet, ami lehet jelszó, számkód, minta egyaránt. Erre később folyamatosan szükség lesz. Ezek beállítása után lehet ujjlenyomatot felvenni, amivel többek között a képernyőzárat lehet feloldani, de beállítható az alkalmazászár is. Az arcfelismerés esetén viszonylag gyorsan és egyszerűen vehető fel a tulajdonos arca, utána pedig gyorsan, hatékonyan oldja fel a képernyőzárat vele a telefon. Olvasószemüveggel még felismeri az arcot a készülék – napszemüveggel viszont már nem.  Akár arcfelismerést, akár ujjlenyomatos azonosítást állítunk be, fontos, hogy minden bekapcsolás után szükség van az előzőleg beállított kód megadására, illetve legalább 3 naponta kell a kód, addig nem megy az arcfelismerés és az ujjlenyomat olvasás sem.

 

A beépített zenelejátszó felülete jó, van benne equalizer is, valamint a Huawei Histen rendszer segíti a hangzást. Egy Bluetooth-os Huawei AM61-gyel, vagy egyébb, jó minőségű vezetékes headsettel már tisztán, szépen szól a zene a készüléken. A hangszórón keresztül megszólaltatott hangok esetében alacsony a dinamikatartomány és inkább a magas hangok dominálnak, emiatt ezen keresztül inkább a beszélgetés élvezhető. A P20 Lite-ban van FM rádió, de ez csak vezetékes headset csatlakoztatása után használható.

Számos olyan funkciót megkapott a P20 Lite, amit az elődei nem.. Ilyen például, hogy támogatja a kétsávos WiFi-t (2,4 és 5 GHz-es tartomány), ráadásul a 802.11ac szabványt is képes kezelni. Dual SIM modell esetén az LTE csak az 1-es kártyán érhető el, a másik csak GSM-re (2G) alkalmas. A P20 Lite passzív dual SIM-es, azaz mind a két kártya elérhető egymás mellett, de ha az egyikre bejön egy telefonhívás, amíg az a vonal él, addig a másik kártya lekapcsol a hálózatról. Meg kell említeni a mobilfizetéshez elengedhetetlen NFC portot, de azt is, hogy akár okostokok is használhatók a telefonnal, tehát támogatja az ehhez szükséges ablakos megjelenítést.

A beépített 3000 mAh kapacitású akkumulátor üzemideje kielégítő, egy átlagos felhasználónál kényelmesen összejöhet az 1 napos használat. Pozitívum, hogy a 18 wattos gyorstöltéssel USB-C-n keresztül hamar utántölthető a telefon telepe hálózatról, vagy külső akkumulátorról egyaránt.

Forrás: Huawei blog

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus